Sensorische integratie

Sinds het ongeval heb ik problemen met mijn concentratie

Sinds het ongeval voel ik me vaak licht misselijk

Sensorische Integratieproblemen bij volwassenen zijn vervelende, vaak onbegrepen klachten. Deze kunnen zeer belemmerend werken om het oude leven weer helemaal op te kunnen pakken. Je leert hoe je invloed kunt uitoefenen op de prikkels die binnenkomen (sensorisch activiteiten programma) en je leert hoe je belastende prikkels kunt dempen. Tevens worden er gewenningsoefeningen gedaan. De verstoring in het proces van de zintuiglijke informatieverwerking wordt langzaamaan minder. Je krijgt weer meer regie over je dagelijks handelen.

Het doel van Sensorische Integratie

Je leert hoe je invloed kunt uitoefenen op de zintuigelijke / omgevingsprikkels die binnenkomen (compensatiestrategieën / sensorisch activiteitenprogramma) en je leert hoe je belastende prikkels kunt dempen en mogelijk vindt herstel plaats door gewennings-oefeningen. De verstoring in het proces van de zintuiglijke informatieverwerking wordt langzaamaan minder.

Je krijgt weer meer regie over je dagelijks handelen.

Voor wie is Sensorische Integratie bestemd?

De Sensorische Integratiebehandeling is een intake en behandelprotocol dat verlichting kan brengen voor mensen met klachten zoals:

  • Duizeligheid of gevoel van onbalans
  • Misselijkheid
  • Concentratieproblemen
  • Overgevoeligheden voor licht, geluid en andere zintuiglijke prikkels

Voorkomend bij mensen die na een ongeval of trauma de diagnose Whiplash associated disorder, of hersenschudding, hersenkneuzing , post commotioneel/concussion syndroom krijgen of een andere vorm van niet aangeboren hersenletsel ( NAH) hebben, zoals bijvoorbeeld na een TIA.

De behandeling

De sensorische integratie behandeling bestaat uit:

  • Het geven van informatie over het proces van zintuiglijke informatieverwerking en de invloed hiervan op ons dagelijks handelen.
  • Het aanleren van compensatiestrategieën om prikkels die slecht verdragen worden beter te kunnen hanteren in het dagelijks leven.
  • Gewenningsoefeningen om prikkels weer als normaal te kunnen registeren en verwerken in dagelijkse activiteiten.
  • Bespreken van sensorisch activiteiten programma (wat vraagt een activiteit van u aan prikkelverwerking).
  • Doornemen van dag- en weekindeling om uiteindelijk het activiteiten niveau weer te verhogen.

Er wordt gewerkt met het ASITT protocol (Adult Sensory Integration Timmerman Treatment)

Meer informatie over ASITT gaat u naar Sensorische integratie & Asitt | Asitt.nl

Mevrouw Praagh is 33 jaar en is al enkele maanden thuis na een aanrijding met de auto. Ze heeft te horen gekregen dat ze een whiplash heeft, dat zij het een tijdje rustig aan moet doen en dat zij met fysiotherapie wel weer de oude zal worden..

Mevrouw Praagh heeft geprobeerd weer te werken maar dit is na enkele weken mislukt. Mevrouw is juffrouw op een basisschool en de drukte in de klas, alle felle kleuren van de kleding van de kinderen, onverwachts harde geluiden etc. maakte haar raar in het hoofd, ongeconcentreerd en doodmoe.

Ze wordt aangemeld voor ergotherapie om te helpen bij de opbouw van haar werk. Er wordt uitgelegd hoe het proces van zintuigelijke informatieverwerking normaal verloopt en wat er nu anders gaat dan voorheen en wat dit voor invloed heeft op haar dagelijks functioneren. Daarna zal gestart worden met het aanleren van compensatiestrategieën zoals, het dragen van een zonnebril, gebruik van oordopjes, dragen van zware schoenen, geen radio/tv aan tijdens een gesprek of tijdens het koken etc. om te zorgen dat mevrouw Praagh minder snel haar concentratie verliest, minder snel een licht gevoel in haar hoofd krijgt en zich minder moe gaat voelen.

Ook zal ze demptechnieken leren waarmee zij zich sneller weer goed voelt en niet de rest van de dag op de bank of op bed hoeft te gaan liggen. Wanneer ze zich minder moe voelt en de technieken goed beheerst zal gekeken worden of en hoe mevrouw Praagh toch een opbouw kan maken op haar werk.

Mevrouw Praagh (33), Whiplash

Meneer Landman is 52 jaar en heeft op het werk een zware rol op zijn hoofd gekregen. Sindsdien heeft hij het gevoel dat hij op een bootje loopt en is hij eigenlijk de hele dag een beetje misselijk. Hij stoot zich vaak en is voor zijn gevoel sindsdien erg onhandig geworden. Lezen gaat nauwelijks, televisie geeft duizeligheidsklachten. Zijn werk lukt met moeite halve dagen, maar hij kan zich slecht concentreren en is om 12 uur doodmoe.

Meneer Landman heeft in een revalidatiecentrum therapie gehad, waarbij hij fysiotherapie, maatschappelijk werk, psychologie en ergotherapie heeft gehad. Hij heeft een sensorische integratie therapie gehad op basis van het ASITT protocol. Hierdoor is hij beter gaan functioneren in en om het huis. Het werk gaat ook beter, meneer Landman heeft kunnen opbouwen tot 5 dagen van 6 uur. Dit alles is nu 3 jaar geleden.

Onlangs is meneer Landman door privé omstandigheden weer meer klachten gaan krijgen en krijgt het zelf niet weer onder controle. Hij heeft via de revalidatiearts gevraagd om een korte opfriscursus voor de sensorische integratie therapie en daarvoor is hij nu aangemeld bij de ergotherapie praktijk.

Er zal worden gecheckt of hij de demptechnieken nog beheerst, zo niet dan zullen die opnieuw worden doorgenomen en geoefend en zijn dagelijkse activiteiten zullen worden doorgesproken met de vraag wat geeft welke activiteit je aan prikkels en hoe ga je daar mee om. Ook dag- en weekindeling zullen hierop worden bekeken en zonodig aangepast.

De verwachting is dat meneer Landman binnen 3 maanden weer de regie over zijn dagelijks leven terug heeft.

Meneer Landman (52), Werkongeval

Neem contact met ons op!

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.