Praktijkvoorbeelden

Mevrouw Praagh is 33 jaar en is al enkele maanden thuis na een aanrijding met de auto. Ze heeft te horen gekregen dat ze een whiplash heeft, dat zij het een tijdje rustig aan moet doen en dat zij met fysiotherapie wel weer de oude zal worden. 

Mevrouw Praagh heeft geprobeerd weer te werken maar dit is na enkele weken mislukt. Mevrouw is juffrouw op een basisschool en de drukte in de klas, alle felle kleuren van de kleding van de kinderen, onverwachts harde geluiden etc. maakte haar raar in het hoofd, ongeconcentreerd en doodmoe.

Ze wordt aangemeld voor ergotherapie om te helpen bij de opbouw van haar werk. Er wordt uitgelegd hoe het proces van zintuigelijke informatieverwerking normaal verloopt en wat er nu anders gaat dan voorheen en wat dit voor invloed heeft op haar dagelijks functioneren. Daarna zal gestart worden met het aanleren van compensatiestrategieën zoals, het dragen van een zonnebril, gebruik van oordopjes, dragen van zware schoenen, geen radio/tv aan tijdens een gesprek of tijdens het koken etc. om te zorgen dat mevrouw Praagh minder snel haar concentratie verliest, minder snel een licht gevoel in haar hoofd krijgt en zich minder moe gaat voelen.

Ook zal ze demptechnieken leren waarmee zij zich sneller weer goed voelt en niet de rest van de dag op de bank of op bed hoeft te gaan liggen. Wanneer ze zich minder moe voelt en de technieken goed beheerst zal gekeken worden of en hoe mevrouw Praagh toch een opbouw kan maken op haar werk.


Meneer Landman is 52 jaar en heeft op het werk een zware rol op zijn hoofd gekregen. Sindsdien heeft hij het gevoel dat hij op een bootje loopt en is hij eigenlijk de hele dag een beetje misselijk. Hij stoot zich vaak en is voor zijn gevoel sindsdien erg onhandig geworden. Lezen gaat nauwelijks, televisie geeft duizeligheidsklachten. Zijn werk lukt met moeite halve dagen, maar hij kan zich slecht concentreren en is om 12 uur doodmoe.

Meneer Landman heeft in een revalidatiecentrum therapie gehad, waarbij hij fysiotherapie, maatschappelijk werk, psychologie en ergotherapie heeft gehad. Hij heeft een sensorische integratie therapie gehad op basis van het ASITT protocol. Hierdoor is hij beter gaan functioneren in en om het huis. Het werk gaat ook beter, meneer Landman heeft kunnen opbouwen tot 5 dagen van 6 uur. Dit alles is nu 3 jaar geleden. 

Onlangs is meneer Landman door privé omstandigheden weer meer klachten gaan krijgen en krijgt het zelf niet weer onder controle. Hij heeft via de revalidatiearts gevraagd om een korte opfriscursus voor de sensorische integratie therapie en daarvoor is hij nu aangemeld bij de ergotherapie praktijk.

Er zal worden gecheckt of hij de demptechnieken nog beheerst, zo niet dan zullen die opnieuw worden doorgenomen en geoefend en zijn dagelijkse activiteiten zullen worden doorgesproken met de vraag wat geeft welke activiteit je aan prikkels en hoe ga je daar mee om. Ook dag- en weekindeling zullen hierop worden bekeken en zonodig aangepast. 

De verwachting is dat meneer Landman binnen 3 maanden weer de regie over zijn dagelijks leven terug heeft.