Praktijkvoorbeelden handtherapie

Artrose
Mevrouw Vermeer van 67 jaar komt bij de huisarts met klachten van de duimmuis die zo ernstig zijn, dat ze amper haar huishouden kan doen.

De huisarts schakelt een ergotherapeut in. De ergotherapeut inventariseert de problemen en geeft adviezen betreffende gewrichtsbeschermende maatregelen / leefregels en leert mevrouw een andere manier van handelen aan. Indien nodig maakt de ergotherapeut een spalk.


Hypermobiliteit
Mevrouw Bakker is 22 jaar en komt via de revalidatiearts bij de ergotherapeut omdat zij steeds meer moeite heeft om haar school / stage en andere verplichtingen vol te houden. De grootste vraag is hoe kan ik mijn handen goed gebruiken zonder ze over te belasten tijdens school en stage.

De ergotherapeut evalueert mevrouw Bakker haar handfunctie en analyseert samen met haar welke handelingen zij allemaal op een dag waarop zij naar school moet doet en op een dag dat zij stage loopt. De ergotherapeut geeft haar oefeningen die spierversterkend en stabiliserend werken en ze leert enkele handelingen / activiteiten op een andere manier uitvoeren. Tot slot laat de ergotherapeut haar nog wat kleine hulpmiddelen uitproberen zoals een penverdikker, een andere muis, e.a. om de handelingen met minder belasting op de gewrichten te kunnen uitvoeren.

Voor twee kleine gewrichtjes van de vingers wordt er een Silver Splint (vingerspalkje van zilver) aangevraagd.


Dupuytren
Meneer Landzaad is 54 en is meerdere keren geopereerd in verband met Dupuytren, er is een pink geamputeerd. Meneer heeft steeds meer pijn aan zijn hand en kan er steeds een beetje minder mee, maakt zich zorgen of hij zijn werk wel kan blijven doen.

Hij wordt aangemeld voor ergotherapie en er wordt een spalk gemaakt, zijn werk wordt geëvalueerd en ook zijn dagelijkse activiteiten thuis worden doorgenomen op hoe hij dingen reikt / grijpt etc. Meneer Landzaad zijn werkplek wordt bekeken en er worden een aantal kleine aanpassingen gedaan. In overleg met de bedrijfsarts en zijn werkgever verandert ook de inhoud van zijn functie en taken, zodat de zeer belastende taken afvallen. Meneer Landzaad weet nu wat hij nog wel kan en maakt zich minder zorgen of hij zijn werk wel vol kan houden.